Hollywood-ul a încercat de nenumărate ori să ne facă să credem că umanitatea nu mai are multe zile de trăit pe Pământ sau că, dacă mai are, acestea nu vor fi extrem de liniştite. Să vedem în câte moduri au încercat scenariştii să "rezolve" problema omenirii.
Oricât de multe producţii de acest gen ar fi apărut în ultimele decenii pe marile ecrane, mai toate au un punct în comun: efectele speciale primează şi nu poveştile de viaţă. Blockbusterele de la Hollywood şi evenimentele petrecute în ultima săptămână în Japonia ne fac să ne dăm seama de un lucru: oricât de emoţionant ar fi, niciun film realizat vreodată nu ne impresionează ca ochii înlăcrimaţi ai unui tată japonez care găseşte printre dărâmături trupul fiului său ucis de cutremur sau de tsunami-ul ucigaş.
Poţi vedea mai jos câteva dintre motivele pentru care omenirea ar putea dispărea (cel puţin pe marele ecran).
Spune-mi filmul tău preferat din cele de mai jos!
Cataclisme
Probabil cel mai recent şi cel mai cunoscut titlu al genului este 2012, filmul lui Roland Emmerich în care omenirea este practic curăţată de pe faţa Pământului într-un şir de cataclisme foarte ofertante în ceea ce priveşte efectele speciale. Prin experienţele lui Jackson Curtis, un romancier interpretat de John Cusack, vedem ce se întâmplă când nucleul Pământului se încălzeşte şi provoacă cutremure distrugătoare, valuri tsunami care şterg totul în calea lor şi erupţii, rezultatul (pe ecran) fiind câteva zeci de milioane de dolari investite în efecte speciale, ceea ce i-a făcut pe mulţi să spună că 2012 este "mama filmelor cu dezastre".
Tot Emmerich "rezolvă" Terra în The Day After Tomorrow, în care se încearcă ridicarea unor semne de întrebare cu privire la încălzirea globală. Sau răcirea globală, pentru că filmul porneşte de la premisa că o schimbare în climatul fragil al Pământului poate iniţia o nouă eră glaciară. În rolurile principale ale producţiei care a strâns peste 650 de milioane de dolari în toată lumea apar Dennis Quaid şi Jake Gyllenhaal.
Asteroizii pot provoca şi ei probleme, iar Deep Impact e dovada că lucrurile n-ar sta deloc bine dacă unul şi-ar face drum spre Terra. Tot în 1998, anul în care a apărut acest film regizat de Mimi Leder, am avut de-a face cu aceeaşi problemă în Armaggedon, dar iată că vorba aia cu Bruce Willis chiar e adevărată...
Nucleul instabil al Pământului sau, şi mai bine, cel al Soarelui, au dus la apariţia unor filme precum The Core (2003) sau Supernova (2005), mai puţin cunoscute publicului larg.
Inteligenţa artificială
Dacă James Cameron şi Arnold Schwarzenegger sunt acum două dintre numele cel mai des pomenite la capitolul "blockbuster", seria Terminator este categoric unul dintre motive. În 1984, cei doi dau lovitura cu Terminator, primul film al francizei care porneşte de la premisa că în viitor maşinile şi roboţii capătă conştiinţă şi fac tot posibilul pentru a extermina rasa umană. Schwarzenegger schimbă taberele în primele două filme ale seriei, ultimul introducând şi un android cu înfăţişare, dar şi sentimente şi comportament uman. Ziua Judecăţii, aşa cum este ea prezentată în serie, reprezintă momentul în care maşinile decid că a venit vremea ca omenirea să dispară de pe faţa Pământului...
Epidemii
Foarte la modă într-o perioadă şi niciodată cu totul şi cu totul absente de pe marele ecran, epidemiile (cu bătaie lungă pentru viitorul omenirii) au de obicei ca rezultat armate de zombie ucigaşi şi, mai nou, vampiri. Printre cele mai cunoscute filme cu zombie se numără cele ale lui George A. Romero, dar şi 28 Days Later al lui Danny Boyle. În cheie comică avem de-a face cu Zombieland, de exemplu, dar asta la câţiva ani după ce britanicii Simon Pegg şi Nick Frost pun bazele romcomzom-ului (comedie romantică, dar şi film cu zombie) o dată cu Shaun of the Dead.
În ceea ce priveşte vampirii, cel mai recent şi cunoscut film care tratează această temă este I Am Legend, cu Will Smith în rolul principal. Cel mai de succes actor de culoare de la Hollywood joacă rolul unui specialist în virologie, unicul supravieţuitor uman al unei epidemii care a ucis 90% din oameni, transformând imensa majoritate a restului de 10% în vampiri însetaţi de sânge. Succesul filmului a ridicat ideea unui prequel, dar acesta încă nu a primit undă verde şi sunt mari şanse să nu-l vedem niciodată pe ecrane.
Atacuri extraterestre
Dacă tot am vorbit de Will Smith, mai putem rămâne în preajma lui pentru că este starul din Ziua Independenţei, probabil cel mai cunoscut film în care omenirea este aproape decimată de o rasă extraterestră. La începutul lunii aprilie vom vedea pe marile ecrane din ţară o producţie asemănătoare, Battle: Los Angeles, iar printre titlurile recente cu abordare asemănătoare se numără şi mega-producţia Războiul lumilor, semnată de Steven Spielberg în 2005.
Războaie nucleare
Unul dintre subiectele favorite ale Hollywood-ului în timpul Războiului rece şi chiar şi după, ceea ce păţeşte omenirea în urma unui confruntări nucleare a dat fiori reci multora dintre spectatorii mai în vârstă. Consecinţele catastrofale ale unui asemenea eveniment au fost tratate foarte diferit în două titluri pe care le pomenim din simplul motiv că ambele au în producţie un remake sau un sequel. Primul este Fuga lui Logan, în care supravieţuitorii unui cataclism nuclear sunt eutanasiaţi la vârsta de 30 de ani pentru a nu fi puse în pericol rezervele de hrană şi aşa puţine ale planetei. Remake-ul va fi produs de Ridley Scott, scenariul fiind în curs de scriere.
Al doilea titlu este Planeta maimuţelor, în care echipajul unei nave spaţiale se prăbuşeşte pe o planetă misterioasă (dacă nu aţi văzut filmul, deja v-am dat un mega-spoiler), pe care specia dominantă sunt maimuţele, în timp ce oamenii s-au sălbăticit şi şi-au pierdut darul vorbirii. Continuarea din 2011, Rise of the Apes, îi are în rolurile principale pe James Franco şi Frieda Pinto.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu